Gebouw Automatisering en Controle Systeem (GACS)

Toekomstvaste gebouwen

Gebouw Automatisering en Controle Systeem

Vanuit de Europese richtlijn EPBD-III is het al aangekondigd: vanaf 2026 geldt de wettelijke verplichting voor het plaatsen van een zogenaamd GACS systeem in gebouwen. GACS staat hierbij voor een Gebouw Automatisering en Controle Systeem.

Wat is een GACS en welk doel wordt gediend?

De naam GACS is op te splitsen in GA + CS. Het is een eis om een bepaalde mate van gebouwautomatisering/regeltechniek (GA) in het gebouw aanwezig te hebben. De CS staat voor het controlesysteem waarmee de energie-efficiëntie van de gebouwsystemen gewaarborgd wordt. Het GACS moet de mogelijkheid hebben om energiemetingen te kunnen verrichten, te analyseren en bij te sturen met maar één doel: een gebouw met goed comfort, met gebruik van minimaal gemeten energiegebruik.

Wat is het verschil tussen een GBS en een GACS?

Het verschil tussen een gebouwbeheersysteem (GBS) en een gebouwautomatisering- en controlesysteem (GACS) ligt voornamelijk in de mate van integratie en automatisering. Een gebouwbeheersysteem kan worden gezien als een onderdeel van het bredere GACS. Een gebouwbeheersysteem is meestal verantwoordelijk voor installaties, koeling, ventilatie en verlichting. Een GACS gaat verder door al deze systemen volledig te automatiseren en te integreren met energiebeheer en performance management.

Uitleg GACS systeem, drie plaatjes een GBS met de mogelijkheid om bij te sturen wordt een GACS

Wettelijke verplichting per 2026

Met ingang van 1 januari 2026 moeten gebouwen met verwarmings- of airconditioningssystemen, met een nominaal vermogen van 290 kW of meer, beschikken over een Gebouw Automatisering en Controle Systeem. In de recentelijk gepubliceerde richtlijn EPBD-IV wordt de vermogensgrens per 2029 verlaagd naar 70 kW en zal het aantal gebouwen dat onder de verplichting valt significant toenemen. Ook worden in de EPBD-IV al eisen aangekondigd voor het plaatsen van slimme systemen in woningen. Een bijkomend voordeel is dat als een gebouw beschikt over een GACS, er geen keuring van de installaties meer hoeft plaats te vinden.

Controlesysteem

Met name voor het CS deel van GACS moet nog een nadere duiding gegeven worden. INNAX zet zich in voor een datagedreven aanpak, met energiedata als belangrijke informatiebron. Samen met brancheorganisatie Techniek Nederland hebben we een 4-lagen model uitgewerkt waarmee de CS-aspecten in een A t/m D categorie onder te verdelen zijn. Het is nog niet bekend in hoeverre de overheid dit model gaat overnemen.
Gacs aspecten

Een belangrijke stap kan worden gezet door het uitvoeren van gedegen regeltechnisch onderhoud (categorie D). Dit is en blijft de basis.

Met categorie C wordt energiedata van slimme meters gebruikt (hoofdmeter en/of tussenmeter) om vast te stellen of alle systemen energie-efficiënt functioneren.

Met categorie B wordt de stap gezet naar analyse van GBS-data, maar wel in beperkte vorm. Dat wil zeggen de belangrijkste systemen als opwekkers en luchtbehandelingskasten met één datapunt per systeem.

Categorie A is uitermate geschikt om direct toe te passen in nieuwbouw, waarbij de GBS-data geanalyseerd wordt met foutdetectie en -diagnose methodieken, mogelijk aangevuld met een Digital Twin.

Relatie met netcongestie

De problematiek rondom netcongestie is zeer actueel. Een GACS kan daarin van waarde zijn. Een oplossing voor netcongestie is namelijk energieflexibiliteit in het gebouw en het slim maken van de gebouwsystemen zodat zij optimaal kunnen interacteren met de energie-infrastructuur. Een gedegen gebouwautomatisering- en controlesysteem maakt het gebouw “smart-ready”.

Een ander aspect van de EPBD-IV dat hierin behulpzaam kan zijn is de Smart Readiness Indicator. De SRI geeft een score voor de slimheid van het gebouw op basis van de aanwezige voorzieningen. De SRI richt zicht hierbij op (1) gebouw (2) gebruiker en (3) energievoorziening.

De SRI wordt momenteel in de EU-landen getest en zal mogelijk na 2026 als verplichting aan de wetgeving worden toegevoegd.

De voordelen van een GACS

Het hebben van een goed functionerend Gebouw Automatisering en Controle Systeem biedt verschillende voordelen:

  • Energiebesparing: door slim beheer van installaties en realtime monitoring kan het energieverbruik aanzienlijk verlaagd worden, wat directe kostenbesparingen oplevert.
  • Comfortverbetering: GACS zorgt voor een verbeterd binnenklimaat, met optimale temperatuurregulering en voldoende frisse lucht.
  • Vrijstelling van keuringsplicht: met een GACS geldt een vrijstelling van de vierjaarlijkse Scope 14-keuring van verwarmingssystemen, wat tijd en kosten bespaart.
  • Voorbereiding op de toekomst: een GACS anticipeert op toekomstige wetgeving en technologieën, zoals de EPBD-IV en Smart Readiness Indicator (SRI).
 

GACS Loket

INNAX heeft een unieke positie om u te adviseren, begeleiden en ontzorgen:

  • Wij zijn vertegenwoordigd in het GACS-platform en nauw betrokken bij de uiteindelijke uitwerking en handhaving van de verplichting.
  • Wij zijn geen leverancier en hebben geen enkel belang bij hoge investeringen in regelcomponenten.
  • Wij proberen als onafhankelijke partner de rust te bewaren door te zoeken naar een pragmatische oplossing die voldoet én tegelijkertijd de investeringen beperkt.
  • Wij focussen samen met u op het doel - energie besparen - en niet op het middel (investeringen om aan GACS te voldoen).

Naar het loket

Toekomstvaste gebouwen

Waarde verhogen dankzij route voor verduurzaming

Nog altijd denken velen: duurzaam is duur. Dat geldt alleen voor partijen die verduurzaming niet goed voorbereiden. Organisaties die het slim aanpakken, constateren juist precies het tegenovergestelde. Hun vastgoed wordt meer waard, doordat ze op tijd toekomstvaste maatregelen nemen. De gebruikerstevredenheid gaat omhoog, de huurcontracten lopen langer. De prijs per m2 stijgt, terwijl de energiekosten en de CO2-uitstoot dalen.
Lees verder...

Meer weten?

Laat uw gegevens achter en Rossi zal snel contact met u opnemen.