Regionale Scholengemeenschap 't Rijks

De Hogereburgerschool werd in 1882 opgericht en sinds 1884 is ‘t Rijks gevestigd in het pand op de hoek van Bolwerk-Noord en de Burgemeester Stulemeijerlaan. “Ergens rond 1950 zijn er nieuwe ramen ingezet en is de ingang verplaatst”, weet rector Leon de Rond.

Lucht, licht en duurzaamheid

Volgens Leon was het pand aan de buitenkant eigenlijk nog wel in orde. “De voegen zijn bijvoorbeeld wel nagekeken, gevuld en schoongemaakt en het dak is netjes gemaakt.” Maar vooral binnen heeft er in het laatste jaar een grote transformatie plaatsgevonden. “Kernwoorden daarbij waren ‘lucht, licht en duurzaamheid’.” Er is bijvoorbeeld vloerverwarming geplaatst, de boel is geïsoleerd en het ventilatiesysteem is vernieuwd. Maar, dat zijn vooral technische zaken. “We hebben de vernieuwbouw ook gebruikt om onderwijskundig veranderingen aan te brengen.”

Onderwijs van nu

Zo zijn er bijvoorbeeld werkpleinen gerealiseerd waar de leerlingen gezamenlijk opdrachten uit kunnen werken. Er zijn stilteruimtes gecreëerd voor leerlingen die in stilte willen werken en nog veel meer. Bij de totstandkoming van het plan hebben de leerlingen zelf mee mogen denken. “We hebben onze technasiumklassen gevraagd om ideeën aan te dragen. Wat is er nodig voor het onderwijs van nu? Die vraag hebben we aan hen voorgelegd en met hun input zijn we aan de slag gegaan.”

Lees hier het hele interview met Leon de Rond, gepubliceerd door Internetbode.nl.

Rol van INNAX

Samen met VVR Architecten hebben we op basis van het ‘Programma van Eisen Frisse Scholen’ een ontwerp gemaakt dat past bij het gebouw. Een monument laten voldoen aan alle eisen was niet mogelijk, daarvoor loop je bij een monument tegen teveel praktische zaken op. Echter in goed overleg met opdrachtgever, architect en installateurs Bink en van de Buijs hebben we een fantastisch resultaat neergezet. Een Frisse School in een monument met toekomstwaarde!

Meer weten over

dit nieuwsartikel?

Neem contact op met Albert.