Aardbevingsbestendig en duurzaam

Het dorp Ten boer ligt in het Groningse aardbevingsgebied. Het nieuwe kindcentrum is daarom aardbevingsbestendiggebouwd.Het gebouw is opgebouwd uit een versterkt staalskelet met hieromheen HSB gevelelementen. De staalconstructie is terug te zien in de gevels. Het metselwerk steekt op deze plaatsen naar voren.

Het pand is volledig gasloos. Energie wordt duurzaam opgewekt uit zonnepanelen. De daken van de 1e en 2e verdieping zijn volledig bedekt met zonnepanelen. Hiermee is het een bijna energieneutraal gebouw (BENG) geworden. Het gebouw voldoet aan de eisen van Frisse Scholen klasse B. Het kindcentrum heeft een gemiddelde GPR score gehaald van 8,3. Hiermee is zo een toekomstbestendige en gezonde werk- en leeromgeving gecreëerd.

Rol van INNAX

In opdracht van de gemeente Groningen heeft INNAX het ontwerp voor de installaties, bouwfysica en brandveiligheid gemaakt. Aan dit project werkten wij samen met TenW architecten adviseurs, Installatie BAM Bouw en Techniek, Bouwgroep Dijkstra Draaisma, Pieters Bouwtechniek en abcnova.

Meer weten over

dit project?

Neem contact op met Edwin.