Bouw, installaties en organisatie

Zie het als een klassieke weegschaal. Brandveiligheid aan de ene kant en de BIO aan de andere kant. Die moeten even zwaar wegen. Dat bereik je door aan de gang te gaan met de B, I en O.

Voorbeeld: ggz-instelling

Er zijn bedden voor patiënten die niet bedgebonden zijn. De O is altijd de meest onzekere peiler, want Organisatie blijft mensenwerk. Maar in zo’n instelling geldt dit nog sterker. De Bouw en Installaties gaan hier dus een belangrijke bijdrage aan verbetering leveren. Maar de O kan niet ontbreken in de BIO. Dit betekent: praten met medewerkers en bewoners. Hoe bewust is iedereen zich van de brandveiligheid? Vanzelfsprekend komen dan ook ontruimingsoefeningen ter sprake. Wat is de meest veilige optie om bewoners te laten ontvluchten bij een calamiteit? Ook de overheid is erbij betrokken. Uiteindelijk is een oplossing gevonden in maatwerk, waarbij alle facetten van brandveiligheid gewaarborgd zijn.

Voorbeeld: woningcorporatie

In een gebouw van een woningcorporatie kijk je in het begin vooral goed om je heen. Wat voor mensen wonen er? Hoe gedragen ze zich? In dit geval zie je: de meeste bewoners hebben stellige meningen, waar helemaal geen overlap in zit. Dan kun je vanuit de O bijna niks. Als die het minst weegt, moet je de oplossing zoeken in de B en de I. Kortom: brandveiligheid werkt volgens vaste principes, maar je kunt de oplossing voor het ene gebouw nooit kopiëren naar het volgende. Want per gebouw is de situatie anders, ook binnen dezelfde woningcorporatie.

Steffan Majoor

Brandveiligheidsdesk

Steffan is adviseur Brandveiligheid en Bouwkunde en helpt opdrachtgevers met alle facetten van brandveiligheid. Het leveren van kennis, klankborden en het ontzorgen van de klant op het gebied van brandveiligheid is zijn passie.

Meer weten?

Laat uw gegevens achter en Steffan zal snel contact met u opnemen.