Veel onduidelijkheid bij ontwikkeling van warmtenetten
Nieuws

De overheid had grote ambities voor het aanleggen van warmtenetten in Nederland, om daarmee een bijdrage te leveren aan de klimaatdoelstellingen. In de Nationale Prestatieafspraken tussen de overheid en de corporatiesector was voorzien dat corporaties voor 2030 ca. 450.000 woningen zouden aansluiten op bestaande of nieuwe warmtenetten.
Warmtetransitie en warmtebod
De ontwikkelingen rondom warmtenetten zijn afgelopen jaren om allerlei redenen gestagneerd. Eerder constateerden we al dat de startmotor is vastgelopen. Onlangs kwam de Warmtealliantie met een voorstel om de collectieve warmtetransitie vlot te trekken met een Warmtebod. Deze alliantie bestaat uit gemeenten, marktpartijen, koepelorganisaties en warmtegemeenschappen. Namens de woningcorporaties heeft Aedes een handtekening gezet onder het Warmtebod. Het omvat inhoudelijke randvoorwaarden om de uitrol van warmtenetten vlot te trekken. Bijvoorbeeld het vereenvoudigen van subsidieregelingen.
Doelstellingen 2035 en 2050
De verwachting van de Warmtealliantie is dat voor 2035 een half miljoen woningen op een warmtenet kan worden aangesloten. Als doelstelling is genoemd om voor 2050 ca. 30% van de bestaande woningen aan te sluiten op een warmtenet. De overheid moet nog reageren op het Warmtebod. Het is voorlopig nog niet zeker of de overheid bereid is om aan de randvoorwaarden te voldoen.
Publieke warmtebedrijven
Een andere optie die op tafel ligt is de oprichting van publieke warmtebedrijven met bovenprovinciale dekking en bestaande warmtebedrijven ‘terug te kopen van de markt’. Een interessante optie, waarmee de overheid veel meer regie kan nemen en de financiering van warmtebedrijven kan worden vereenvoudigd, als vervanging van een complex pakket aan regelingen. Warmtenetten worden gezien als de oplossing met maatschappelijk de laagste kosten voor veel situaties. Het kostenvoordeel zien we nu niet terug in de business case van warmtenetten. Het terugkopen van de warmtenetten door het Rijk kan ook daarvoor een oplossing bieden. VNG heeft aangegeven de ontwikkeling van publieke warmtebedrijven te ondersteunen.
Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen in 2025
Voor geplande warmtenetten waar de ontwikkeling nog niet is stilgevallen is het interessant dat de Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH) is verlengd en aangepast. Zo is er € 25 miljoen aanvullend budget beschikbaar om de vastrechtkosten voor (sociale) huurders te verlagen. Uitgangspunt hierbij is dat de huurder van de woning 10 jaar lang minimaal € 200,- korting krijgt op het vastrecht. De gewijzigde regeling opent op 1 mei 2025 voor nieuwe aanvragen.
Onzekerheid bij verduurzamen van woningen
Onzekerheid over beschikbaarheid van warmtenetten is een probleem voor veel verhuurders. Bij het maken van plannen voor verduurzamen van vastgoed wil je een keuze maken en op basis van technische en financiële argumenten de beste oplossing voor de huurders kiezen. De onduidelijkheid leidt niet alleen tot vertraging van de verduurzaming, ook wordt steeds vaker gekozen voor individuele oplossingen waar de voorkeur voor een warmtenet bestond.
