Controle over het beheer, onderhoud en energiemanagement van gebouwen is niet altijd eenvoudig. Organisaties richten zich steeds meer op hun corebusiness. Als het gaat om beheer en onderhoud willen ze sturen ze op strategisch- en tactisch niveau. Essentieel daarbij: goede afspraken met beheerders om wetten en regels na te leven en prestaties te borgen.
Lees verder...
Gecertificeerd maatwerkadvies volgens de BRL 9500 MWA U
Vastgoed geregeld
Een gecertificeerd maatwerkadvies helpt gebouweigenaren bij het nemen van de juiste beslissingen om hun gebouwen energiezuiniger en duurzamer te maken.
Wat is gecertificeerd maatwerkadvies volgens de BRL 9500 MWA U?
Gecertificeerd maatwerkadvies volgens de BRL 9500 MWA U is een gedetailleerd en op maat gemaakt adviesrapport voor utiliteitsgebouwen zoals kantoren, scholen en zorginstellingen. BRL staat voor Beoordelingsrichtlijn, en MWA-U voor Maatwerkadvies Utiliteitsbouw.
Waarom is een gecertificeerd maatwerkadvies nodig?
Utiliteitsgebouwen zijn grote energieverbruikers, goed voor zo’n 30-40% van de wereldwijde CO2 uitstoot. De Nederlandse overheid stelt daarom steeds strengere eisen aan de energieprestatie van gebouwen. Het maatwerkadvies helpt gebouweigenaren om te voldoen aan deze wettelijke verplichtingen. Naast de wettelijke verplichting kan het implementeren van energiebesparende maatregelen ook leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen op de lange termijn omdat er minder energie verbruikt wordt. In het advies staat ook of er gebruik gemaakt kan worden van subsidies waardoor een terugverdientijd korter kan worden.
Gecertificeerd maatwerkadvies volgens de BRL 9500-MWA-U biedt gebouweigenaren waardevolle inzichten en concrete aanbevelingen om hun energieverbruik te verminderen, kosten te besparen en te voldoen aan wettelijke eisen.
Hoe verschilt het maatwerkadvies van een regulier energielabel?
Een regulier energielabel geeft een algemene indicatie van de energieprestatie van een gebouw. In een gecertificeerd maatwerkadvies volgens BRL 9500-MWA-U staan gedetailleerde adviezen over energiebesparende maatregelen die specifiek zijn afgestemd op het betreffende gebouw. Dit kan variëren van eenvoudige aanpassingen, zoals het verbeteren van isolatie, tot ingrijpende renovaties zoals het installeren van geavanceerde verwarmingssystemen.
Waar een energielabel een momentopname is, biedt het maatwerkadvies een routekaart naar een energiezuinigere toekomst.
Stappenplan maatwerkadvies utiliteitsbouw
Hoe ziet het proces van een maatwerkadvies volgens de BRL 9500 MWA U er uit? Een goed doordacht stappenplan helpt gebouweigenaren bij het verkrijgen van een solide advies én het implementeren van energiebesparende maatregelen die uit een advies kunnen komen. Maar hoe ziet het proces er uit?
Voorbereiding
Het vinden van een gecertificeerde adviseur is de eerste stap, de adviseurs van INNAX zijn gecertificeerd voor het maken het maatwerkadvies volgens de BRL9500. Vervolgens een inventarisatie van gegevens die je al beschikbaar hebt.
Overleg en opname
In overleg met de gebouweigenaar wordt vastgelegd welke onderdelen het maatwerkadvies moet bevatten. Daarna wordt altijd een gebouwopname ter plaatse uitgevoerd. Als er nog geen energielabel bekend is, kan dat in deze fase nog worden opgesteld.
Analyse en rapportage
Nadat alle benodigde gegevens verwerkt zijn, worden de mogelijke maatregelen(pakketten) doorgerekend. Op basis hiervan stelt de adviseur een gedetailleerd rapport op met bevindingen en aanbevolen maatregelen.
Advies en afmelding
Het adviesrapport wordt gepresenteerd aan de opdrachtgever. Het is mogelijk om maatwerkadvies af te melden, dit gebeurt alleen als dit de wens van de klant is. Het maatwerkadvies wordt dan afgemeld in de landelijke database.
Vier financieringsoplossingen voor het maatwerkadvies
Naast dat het maken van een advies geld kost, kunnen in het advies ook maatregelen staan die een investering vereisen. Deze kosten vaak worden gecompenseerd door de besparingen die worden gerealiseerd door het implementeren van de aanbevolen maatregelen. Toch kunnen de maatregelen een aanzienlijke investering vereisen, afhankelijk van de staat van het gebouw. De financiering mag geen belemmering zijn om stappen te maken in het verduurzamen van gebouwen.
Er zijn vier mogelijkheden voor de financiering van maatregelen uit het maatwerkadvies:
1. Uit eigen middelen
Trek de portemonnee of spreek reserves aan.
2. Bancaire financiering
Diverse banken bieden speciale 'groene' leningen met gunstige voorwaarden voor duurzaamheidsprojecten.
3. Subsidies
De overheid en verschillende instellingen bieden subsidies en regelingen aan om energiebesparende maatregelen te stimuleren.
4. Leaseconstructies
Bijvoorbeeld via EAASY.
Aan iedere optie hangen voor en nadelen. In het maatwerkadvies staat ook of er gebruik gemaakt kan worden van subsidies waardoor een terugverdientijd korter kan worden. Onze adviseurs denken graag mee om tot een geschikte financieringsoplossing te komen.
Vastgoed geregeld
Controle over beheer, onderhoud en energie
Meer weten?
Laat uw gegevens achter en Nico zal snel contact met u opnemen.